Τετάρτη, 26 Ιουλίου 2017

Μεγάλες οι ευθύνες Διοίκησης και Κυβέρνησης για την αντισεισμική θωράκιση σχολικών κτηρίων του Δήμου.

Η Λαϊκή Συσπείρωση Νεάπολης Συκεών, επανειλημμένα όλα αυτά τα χρόνια ζητάει από τη διοίκηση του δήμου να προχωρήσει σε μελέτη αντισεισμικής καταλληλότητας όλων των δημοτικών και δημόσιων κτηρίων, ξεκινώντας από τα σχολεία και τους παιδικούς-βρεφικούς σταθμούς.

Επί εφτά ολόκληρα χρόνια η διοίκηση του Δήμου δεν έχει κάνει απολύτως τίποτα, εκθέτοντας σε τεράστιο κίνδυνο παιδιά, μαθητές, διδακτικό προσωπικό, γονείς και εργαζόμενους.

Οι σεισμοί όμως που έγιναν λίγες ημέρες πριν στην Κω και λίγες εβδομάδες νωρίτερα στη Λέσβο - και που μοιραία ενδέχεται να γίνουν σε κάποια άλλη περιοχή της χώρας στο μέλλον - φέρνουν και πάλι στο προσκήνιο το ζήτημα της αντισεισμικής προστασίας και θωράκισης.

Από τα στατιστικά δεδομένα που έχουμε ως τώρα υπόψην μας:
1.      Από τις περίπου 14.500 σχολικές μονάδες σε όλη τη χώρα, οι 4.440 έχουν χτιστεί πριν από το 1959 και οι 3.880 έχουν χτιστεί πριν από το 1985, δηλαδή το 57,4% των σχολικών μονάδων χαρακτηρίζονται «γερασμένες», αφού έχουν χτιστεί χωρίς ή με ελάχιστες αντισεισμικές προδιαγραφές.  Γνωρίζει η διοίκηση του δήμου μας πόσα και ποια από τα κτήρια που χρησιμοποιούνται ως σχολεία ή παιδικοί-βρεφικοί σταθμοί, ή και σαν δημόσιοι χώροι εργασίας και συνάθροισης των δημοτών μας, ανήκουν σε αυτή την κατηγορία;
2.      Από τις υπόλοιπες 6.180 που έχουν χτιστεί μετά το 1985, μόλις οι 3.050 έχουν χτιστεί με πιο αυστηρές αντισεισμικές προδιαγραφές, μετά το 1995. Γνωρίζει η διοίκηση του δήμου πόσα από τα δικά μας δημοτικά και δημόσια κτήρια βρίσκονται σε αυτή την κατηγορία;
3.      Μετά τον μεγάλο σεισμό της Θεσσαλονίκης σε πόσα σχολεία ή δημοτικά κτήρια που χρησιμοποιούνται ακόμη έχουν γίνει οι αναγκαίες παρεμβάσεις ενίσχυσης;

Μετά την κατάργηση του Οργανισμού Σχολικών Κτιρίων (ΟΣΚ) - στο πλαίσιο καταργήσεων και συγχωνεύσεων φορέων του Δημοσίου – μετέφεραν την ευθύνη των προσεισμικών ελέγχων στους δήμους, γνωρίζοντας συνειδητά την άθλια οικονομική κατάσταση στην οποία βρίσκεται η μεγάλη πλειοψηφία των ΟΤΑ.

Τα έργα αντισεισμικής θωράκισης δεν εξασφαλίζουν κέρδη για το κεφάλαιο και κατά συνέπεια δεν αποτελούν προτεραιότητα της πολιτικής τους. Αυτό καταδεικνύεται και από τα διάφορα χρηματοδοτικά προγράμματα της ΕΕ, τα οποία δεν κρίνουν ως «επιλέξιμα» τέτοια έργα, όπως και έργα αντιπλημμυρικής προστασίας, που επίσης είναι απαραίτητα.

Με αυτά τα δεδομένα, αποτελεί κυριολεκτικά έγκλημα η μη θωράκιση του λαού από τα φυσικά φαινόμενα, εν προκειμένω των σεισμών, ένα έγκλημα που συντελείται διαχρονικά από την πολιτική εξουσία.

Την ίδια ευθύνη όμως φέρνει και η διοίκηση του Δήμου που από την μια αρέσκεται να φωτογραφίζεται μπροστά σε έργα βιτρίνας και να επαίρεται για το «μεγάλο ταμείο» της και από την άλλη να μη δίνει ούτε ένα ευρώ για την αναγκαία αντισεισμική μελέτη όλων των δημόσιων και δημοτικών κτηρίων.


Ζητάμε για πολλοστή φορά να ξεκινήσει άμεσα μελέτη για την στατική κατάσταση και την αντισεισμική ικανότητα όλων των δημοτικών και δημόσιων κτηρίων, ξεκινώντας από τα σχολεία και παιδικούς-βρεφικούς σταθμούς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.